top of page
  • Gregor Muc

Otroški kolesarski sedež za kolo Mac Ride - PREGLED

V poplavi ponudb otroških sedežev za kolo se je težko odločiti za tistega pravega. Kaj sploh pomeni pravi? Ali je pravi tisti, ko otrok sedi spredaj ali zadaj? Je boljše, da je privezan ali ne? Kako hitro se sedež presedla iz enega na drugo kolo? Kupujemo sedež zase ali za otroka? Rabljen ali nov? Kakšna je vloga otroka med kolesarjenjem: aktivna ali pasivna? Na koncu pa seveda CENA. Na ta in številna druga vprašanja si mora starš odgovoriti, ko skoči v bazen ponudb.


Univerzalnega odgovora ni. Vsak imam svoje prednosti in slabosti. Osredotočimo se na nekoliko drugačen, lahko rečemo celo unikaten spredaj nameščen sedež za kolo Mac Ride, ki s svojim bananasto oblikovanim silikonskim sedežem varno drži otroka na mestu, pri tem pa je super prenosljiv iz enega na drugo kolo. Omenimo še njegovo kompatibilnost s skoraj večino koles na trgu: mestna, MTB, polno vzmetena in E-kolesa.



Vseeno je ali furate singlco (Singletrack), skočite v trgovino ali mestni park, zjutraj odpeljete otroka v vrtec ali pa se odpravite v center mesta na sladoled, Mac Ride je namenjen širokemu spektru kolesarjev in načinov vožnje.


Posvetimo se tehničnim podrobnostim, ki pričarajo nasmeh na obrazu vaših nadobudnih raziskovalcev.


SEDALNI DEL


Sedalni del je narejen iz brizgane plastike, ki ne drsi in je prijetna na dotik. Občutek je kot bi sedeli na udobnem, obrnjenem, športnem copatu.


otroski-kolesarski-sedez-mtb-mac-ride
Udoben naprej/nazaj nastavljiv sedalni del.

Inovativna oblika sedalnega dela tako varno drži malčka na mestu in pripomore k stabilnosti kolesarja, saj je teža razporejena sredinsko (gledano levo/desno) in med krmilom sedežno oporo (gledano naprej/nazaj). Ja tudi na to so pomislili pri Mac Ride.


OPORA ZA NOGE


Inovativen design in kvalitetni materiali so bili uporabljeni tudi pri oporah na noge. Tako je Mac Ride sedež eden redkih, če ne kar edini, pri katerem lahko nastavljate dolžino (5 različnih nastavitev, teleskopska palica) in naklon (z vijakom) opor. Te nastavitve omogočajo nastavitev optimalnega položaja otroka med kolesarjenjem.


Da noge ne opletajo med kolesarjenjem po brezpotjih in gozdnih trailih poskrbijo silikonski trakovi na koncu nožnih opor. Trakovi so mehki in odlično opravljajo svojo nalogo: držati nogo na mestu. Imajo 4 (štiri) luknje za različne obsege noge.


otroski-sedez-za-kolo-mtb-mac-ride
Silikonski trak za fiksiranje nogic, da ne opletajo med kolesarjenjem.

ROČKE ZA ROKE (opcijsko za doplačilo)


Da bi se otrok počutil še bolj samozavestno in varno priporočamo do nakup penastih ročk, ki se namestijo na krmilo "odraslega" kolesa. Tudi vam ni neprijetno držati aluminij ali carbon med kolesarjenjem, hitro postane drseč.


V osnovi zelo enostavno cilindrično oblikovane penaste ročke bodo pripomogle z varnejšemu kolesarjenju. Otroške roke se posebno hitro spotijo in to lahko poslabša oprijem na kovini. Pena bo poskrbela za varen in nedrseč oprijem tej in drugih situacijah, recimo kakšen bolj zahteven spust ali trail.



Namestitev zahteva nekaj časa in orodja saj je potrebno najprej odstraniti ročke, ročke zavore, vzmetenja s krmila "odraslega" kolesa. Vendar je popolnoma vredno!


NAMESTITEV VPENJALENGA DISTANČNIKA - "SPACER"


Poleg sedeža dobite dva vpenjalna distančnika. Zakaj dva? Drugega lahko namestite na drugo kolo (ženino, mestno, ...) in sedež uporabljate na dveh kolesih, odvisno od potreb.


Standardni distančnik, ki je priložen je primeren za veliko večino današnjih koles. Ostaja nekaj izjem pri znamki Giant in mestnih kolesih, vendar za vse te posebnosti obstajajo adapterji, ki jih lahko dokupite.


otroski-sedez-za-kolo-distancnik-mac-ride
Po namestitvi distančnika je namestitev otroškega kolesarskega sedeža izjemno enostavno.

Namestitev je enostavna in potrebujete osnovno kolesarsko orodje. Odvijete krmilo in enostavno zamenjate originalni distančnik z Mac Ride vpenjalnim (višina 10 mm). POMEMBNO: preverite, da ste dobro privili krmilo nazaj!


To je še ena prednost Mac Ride sedeža, saj ne potrebuje nobenega dodatnega prostora na krmilu za namestitev.


NAMESTITEV KOLESARSKEGA SEDEŽA ZA KOLO MAC RIDE


Po namestitvi vpenjalnega distančnika na krmilo je sedež otročje lahko vpeti na kolo. Sedež se zapne z dvema zaponkama. Najprej fiksiramo sprednjo, zaponka objame vpenjalni distančnik po utoru. Ima varnostni vijak, ki ga je potrebno priviti. To je zelo pomembne korak pri namestitvi, nikakor ne smete pozabiti priviti tega vijaka.



Zaponka, s katero dokončno fiksiramo sedež na kolo, objame sedežno oporo vašega kolesa. Za to potrebujete vsaj 2 cm višine na sedežni opori. Zaponka ima enostaven zapiralni in zategovalni sistem.


Kot že omenjeno sta poleg sedeža dva vpenjalna distančnika, ki omogoča izjemno hitro menjavo sedeža med vašimi kolesi. Z nekaj prakse vam bo to uspelo v manj kot minuti. Ko pa sedeža ne potrebujete, je vaše kolo popolnoma funkcionalno in vpenjalnega distančnika tudi opaziti ni.


PREDNOSTI in SLABOSTI


Sestavili smo tudi seznam vseh prednosti in potencialnih slabosti otroškega kolesarskega sedeža za kolo Mac ride.



PREDNOSTI:

  • enostavna in hitra namestitev sedeža na kolo (potem, ko imete nameščen vpenjalni distančnik);

  • inovativna oblika sedalnega dela;

  • nožne opore nastavljive v več smereh, kar omogoča nastavitev optimalnega sedelnega položaja za otroke različnih velikosti ni starosti;

  • namestitev možna tudi na polno vzmetenih kolesih in kolesih s potopno sedežno oporo;

  • otrok je neposredno vključen v kolesarjenje saj se drži vašega krmila;

  • širok spekter uporabe (singlce, brezpotja, mestno raziskovanje ...);

  • je varnejši kot zgleda (kljub temu, da otrok ni privezan);

  • spredaj nameščen sedež omogoča neposredno komunikacijo z otrokom, kar naredi furo izjemno zabavno;


SLABOSTI:

  • cena (vemo, da je otrokov nasmeh neprecenljiv);

  • otrok ni zapet z varnostnim pasom, tako da ni primeren za "mehkužne" otroke in nervozne starše;


POD ČRTO


Drugačen, spredaj nameščen, otroški kolesarski sedež za kolo bo spremenil marsikatero furo v nepozabno doživetje. Kvalitetna izdelava, enostavna uporaba, neverejtno zabaven tako za odraslega kot otroka, Mac Ride je enostavno zmagovalec.




Ostanite aktivni in zdravi!

Muc-Up


IZBRANO ZA VAS

bottom of page